"Als je als koppel in therapie gaat, draait het meestal uit op een scheiding”


“Als je als koppel in therapie gaat, draait het meestal uit op een scheiding”

Deze uitspraak hoor ik nogal vaak als therapeut. Ze impliceert dat een therapeut de macht zou hebben om mensen te doen beslissen uit elkaar te gaan of bij elkaar te blijven. Niets is minder waar. Toch gebeurt het soms dat mensen in therapie beslissen om samen niet meer verder te gaan.

Als je als koppel bij de therapeut komt, dan lopen er meestal dingen stroef. Wat doet de therapeut ? We gaan samen met de individuen van het koppel deze dingen verkennen. Waarom loopt het stroef ? Wanneer is het begonnen ? Welke dingen hebben ermee te maken ? Hoe kun je als individu daar iets aan doen ? Hoe kun je als koppel ermee omgaan ?

Alles hangt ervan af hoe flexibel individuen naar hun relatie kunnen kijken en hoeveel energie ze willen/kunnen/durven steken in het werken naar verandering. Meestal kun je als therapeut mensen verder op weg helpen en krijgen ze de smaak te pakken om hun eigen geluk binnen de relatie te bewerkstelligen. Want dit is waar het om draait: een ander kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor je eigen geluk. Eenmaal je dat door hebt, ben je al een hele stap verder. Natuurlijk sta je in een relatie met twee en kan het zijn dat de ander door zijn “handelen” of “zijn” jouw geluk verhindert.

Mijn ervaring is dat wanneer het gaat over het handelen er heel vaak aan te werken valt. Gaat het echter over het “zijn” dan is er meer werk en grondiger werk te doen. Aanleren hoe je op een andere manier kunt “zijn”, daar geloof ik niet in. Wel zoeken naar hoe je op een andere manier met dat “zijn” kunt omgaan. Zowel voor de persoon in kwestie als voor de persoon die met hem of haar samen leeft.
En ja… het kan gebeuren dat dan een gezamenlijke beslissing valt, na veel zoeken en zwoegen, dat het beter is elk zijn manier van zijn te behouden en niet meer samen verder te gaan. Maar het kan even goed dat de relatie door de zoektocht nieuw leven wordt ingeblazen.

Zo zie je maar: je komt met een vraag bij een therapeut terecht en je weet nooit op voorhand waar dit naartoe leidt. Maar eender waar het antwoord ligt, het is altijd een resultaat van een zoektocht van mensen.

Informatie en Links

Neem ook deel aan de dicussie door te reageren, te tracken want anderen vinden, of door ernaar te linken van je eigen blog.


Andere posts

Reageer

Neem een seconde de tijd en vertel ons wat jij ervan vindt. Je kunt wat HTML code gebruiken voor de opmaak.

Reacties van anderen

Je bent de eerste die reageert!